При мен - това си е моето място...

вторник, 16 декември 2008 г.

12 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕМ ЗА КОЛЕДА


1. Названието Коледа идва от староанглийското Christes Maesse или Christs Mass, което в превод означава Меса на Христос.

2. Името на Дядо Коледа или Санта Клаус идва от холандското име на свети Никола - Sint Nikolass, което в съкратен вариант звучи като Sinterklass. Холандските емигранти пренасят названието в Америка, където то бива претрансформирано и зазвучава като Санта Клаус.

3. Макар мнозина да смятат, че съкращаването на Christmas до Xmas се използва с цел да се облекчи речта и не е достатъчно уважително, не е така. Всъщност Х е първата буква от името на Христос в гръцката азбука.

4. Първата коледна картичка е изобретена от английския бизнесмен Хенри Коулс през 1843г., когато му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците. Идеята му бързо станала толкова популярна, че успял да продаде дизайните си по един шилинг всеки.

5. Празнуването на Коледа било обявено за престъпление през ХVII век, когато управлявал Оливър Кромуел, който обявил извън закона бодливата зеленика, бръшляна и имела.

6. Традицията подаръците да се оставят в чорап идва от скандинавския фолклор. Според легендата практиката започнала, когато Свети Николас - покровителят на децата - хвърлил торба с жълтици през комина на Бъдни вечер. Парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.

7. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847г. Първоначално основани върху френски бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладките започнали да поставят любовни послания в сладкишите.

8. Първото коледно дърво пристигнало във Великобритания чак през 1841г., когато съпругът на кралица Виктория - германецът принц Алберт, поставил елха в замъка “Уиндзор“.

9. Англия има традиция близките да си разменят целувки под имела по време на празниците. Този обичай е използван първоначално от келтите,за да решават спорове между враждуващите съседи.

10. Най-прочутият елен на планетата Рудолф всъщност е от женски пол. През това време на годината мъжките елени губят рогата си, а тъй като Рудолф все още е с рога, се предполага, че поне биологично е момиче.

11. Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през1857г.

12. Класическата коледна песен Тиха нощ всъщност никога не е била писана специално. Църковният орган се повредил и австрийският викарий Йозев Мор, потиснат от тишината в църквата му, съчинил мелодията.

Из дебрите на печата


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове