При мен - това си е моето място...

неделя, 26 октомври 2008 г.

Висша мода в шоколада


Шоколадът расте по дърветата. В суровото си състояние представлява шушулки, растящи по дърво с ботаническо име Theobroma cacao, което буквално означава "храна на боговете". Бих добавила на богините, защото ние жените имаме точно това чувство, докато хапваме от тази амброзия. НА какаовите зърна също така са приписвали магически сили . Използвали са ги в ритуали, религиозни церемонии, за лечителни свойства. В медицината им какаото играело наистина важна роля. Било ползвано против настинка, кашлица и дори при дискомфорт по време на бременност. За последното специално създали напитка - гореща, горчива, като основните съставки били какао и подправки.

По-късно Ацтеките подобрили рецептата за шоколад, като добавили към нея ванилия и мед. Нарекли напитката "xocoalt". Всъщност думата "шоколад" означавала "горчива вода". При Ацтеките до такава степен шоколадът станал част от бита им, че дори започнали да го ползват като валута.
Какаовите зърна пристигнали в Европа за първи път с Христофор Колумб. Оказало се обаче, че никой не знае какво да ги прави. Шоколадът все пак си пробил път и в Европа през 1528г., когато испанският пътешественик Ернандо Кортез бил почерпен от император Монтезума с шоколад. По това време начинът на приготвяне и отглеждане на зърната били тайна. Само богатите и благородниците можели и имали правото да си го позволят. Идеята за смесване на шоколад с мляко се появила чак през 18-ти век. Лекарят на кралица Ана изобретил рецептата и по-късно я продал. По -късно химик от Дания разработил модерния процес за приготвяне на шоколад. Това спомогнало за масовото производство, което, от своя страна, довело до ерата на шоколада такъв, какъвто го знаем и днес.
Наскоро чух една приятелка да възкликва - "За какво ми е мъж, когато има шоколад?". И всъщност се оказа права. Да обичаш шоколад е повече от зависимост. Това е любов, която трае цял живот, а както казваше Оскар Уайлд - "Доживотната любов е любовта към себе си." Днес изборът на шоколад е като да избереш идентичност и собствен стил.


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове