При мен - това си е моето място...

четвъртък, 23 октомври 2008 г.

Три години самота - Последна степен на свежест


МОЖЕШ да бъдеш висок, черноок и да плачеш. За това е достатъчно внезапно да откриеш, че любовта трае три години. Подобен род откритие не пожелавам и на най-злия си враг - което е просто стилистична фигура, тъй като нямам врагове. Снобите нямат врагове и затова злословят по адрес на всички с надеждата да си спечелят някой.
Комарът трае един ден, розата три дни. Котката трае тринадесет години, любовта три. Това е положението. Най-напред е годината на страстта, после годината на нежността, накрая годината на скуката.
Първата година човек казва: "Ако ме напуснеш, ще се убия".

Втората година казва:" Ако ме напуснеш, ще страдам, но ще ми мине."
Третата година казва: "Ако ме напуснеш, ще изстудя шампанското".
Никой не си дава труда да ви предупреди, че любовта трае три години. Любовният заговор почива върху една добре пазена тайна. Разправят ви, че било за цял живот, докато химически любовта изчезва на третата година. Четох в някакво женско списание, че любовта била мимолетен прилив на допамин, норадреналин, пролактин, лулиберин и оцитонин. Една малка молекула фенилетиламин ( ФЕА), създавала усещането на веселост, възторг и еуфория. Внезапното влюбване представлявало неврони от лимбичната система, наситени с ФЕА. Нежността била ендорфини ( опиумът на двойката). Обществото ви мами: пробутва ви голямата любов, докато в действителност е доказано научно, че след три години въпросните хормони престават да действат.
Впрочем, статистиките говорят сами: една страст трае средно 317,5 дни(питам се какво става през останалата половина от деня...), а в Париж две от три женени двойки се развеждат през трите години, последвали брачната церемония. В демографските годишници на Обединените нации специалистите по преброяването поставят въпроси върху развода на жителите от шестдесет и две страни. Мнозинството от разводите са станали през четвъртата година след свадбата ( което ще рече, че процедурата е започнала в края на третата година). "Милиони мъже и жени проучени от ООН, във Финландия, Русия, Египет, Южна Африка, които говорят различни езици, упражняват различни професии, обличат се различно, използуват пари, произнасят молитви, боят се от разни демони, хранят безкрайно разнообразие от надежди и мечти ... до един преминават през върха на кривата на разводите след три години съвместен живот." Тази банална история е допълнително унижение.
Три години! Статистиките, биохимията, моят личен случай: продължителността на любовта си остава една и съща. Смущаващо съвпадение. Защо три години, а не две или четири, или шестотин? Според мен това потвърждава съществуването на онези три етапа, които често биват разграничавани от Стендал, от Барт и от Барбара Картланд: Страст - Нежност - Скука, цикъл от три степени, всяка от които трае една година - триъгълник, свещен като Светата Троица.
Първата година се купуват мебели.
Втората година се разместват мебели.
Третата година се делят мебели.
Всичко е казано в песенат на Фере:" С времето преставаш да обичаш." Кой сте вие, та да се мерите с железите и невромедиаторите, които ще ви изоставят безвъзвратно точно на определена дата? В краен случай можете да спорите с лиризма на поета, но ако се опълчите срещу естествените науки и демографията, поражението ви е сигурно.


Из "Любовта трае три години"




Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове