При мен - това си е моето място...

събота, 16 август 2008 г.

Мечти за почивка - о-в Корфу и Тасос


Друг също толкова известен гръцки остров е:


Корфу (също Керкира)


Остров в Йонийско море, разположен близо до Албания. Наименованието му идва от гръцката дума "корфи", която в превод значи връх. Самите гърци го наричат Керкира, по името на нимфата, в която се влюбил богът на морето Посейдон и я похитил.

Корфу привлича туристите най-вече с красивите си плажове и китните малки селца, които създават невероятна атмосфера за почивка.

Столицата на острова е град Корфу, известен с добре запазените си архитектурни забележителности. Еклектична архитектура, съчетание от венециански, гръцки, френски, английски и средиземноморски стил го правят още по-атрактивен. Една от най-големите забележителности там са аркадите Листон, Еспланада - най-големият площад на Балканите, и Йонийският университет - най-големият в страната. На 12 км от града се намира дворецът "Ахилион", построен от австрийската императрица Елизабет, известна като Сиси. Тя изгражда своята лятна вила на Корфу в чест на митичният герой Ахил през 1890г. Един от най-популярните курорти на острова е Палеокастрица, където според легендата е бродил Одисей. Там се намира и манастир със същото име.

Другите известни курорти на острова са Кавос, Касиопи, Барбати и Нисаки, а най-

атрактивният плаж е Агиос Георгиос.



Тасос


Остров в северната част на Егейско море, близо да брега на Тракия и устието на река Места. Една от хипотезите за произхода на името идва от мита за бог Зевс, който отвлякъл дъщерята на финикийския цар Агенор - Европа. Брат й Тасос тръгнал да я търси по света. Той спрял на острова да си почине, но привлечен от красотата му, така и не си тръгнал. Според други Тасос е островът на сирените, които опитали да отклонят Одисей от неговият път.

Главен град е Лименас, често наричан и с името на острова. Близо до пристанището се намират останките от агората - древния пазар, и архиелогическия музей, в който са изложени предмети от 7 век пр. Хр. Задължително е посещението на Стария град, съдето се намират Античният театър, Акрополът и храмът на Атина. Интересна туристическа забележителност е старата столица - Панагия, където не трябва да се пропуска разходката до местната църква и Пещерата на дракона. Античното светилище Алики е основната забележителност на Тасос и се намира на югоизточното му крайбрежие. В южната част на острова се намира най-известният му манастир - "Свети Архангел Михайл", построен върху скалите над морето.

Зеленият остров, както е известен, има прекрасни закътани плажове, а повечето пясачни ивици са труднодостъпни. Любителите на катеренето и разходките сред планината също могат да открият там своите маршрути.


(следва продължение)



Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове