При мен - това си е моето място...

събота, 16 август 2008 г.

Мечти за почивка


Когато дойде сезонът на отпуските всички се впускаме стремглаво в търсене на най-подходящото място за почивка.

Логично на всеки му се иска да намери неговото място за отмора.

Едни търсят шума и навалицата, щурият нощен живот и купоните до зори.

Други се надяват да открият острова на спокойствието, къде да разпуснат от натрупаният през изтеклата година стрес.

Аз също доста време се чудих за къде бих си събрала багажа. Дали за претъпканото ни Черноморие или за някой планински курорт.

В крайна сметка се спрях на варианта да попътувам и да се възползвам, както от планинските ни красоти, така и да се възползвам да си топна крачето в соленото ни море.

Все пак ако имах възможност бих посетила някой от следните места.


Остров Санторини ( също Тера или Тира)


Малка група острови с вулканичен произход в Егейско море. Архипелагът известен преди всичко с катастрофалното вулканично изригване от 1400 г пр. Хр. Първоначално бреговата му линия е била окръжност, но изригването станала с такава мощ, че централната част била вдигната във въздуха. Там се образувал огромен кратер, наречен калдера, който се запълнил с морска вода. Историците смятат, че изригването е причината за изчезването на критско-минойската цивилизация на Крит, който се намира на 100км южно.


И днес малкия остров Неа Камени, който се намира в калдерата, има активен вулканичен кратер.

От 70-те години Санторини започва да се развива като туристически център и днес е една от най-любимите дастинации на туристите. На острова си дават среща традиционния гръцки стил и модния лукс.

Именно Санторини е онова приказно местенце с белите къщички, накацали по ръба на вулкана, което много често сме виждали на картичките.

Друг характерен елемент за острова са обагрените в морскосиньо църковни куполи.

Не бива да се пропуска екскурзията с корабче до Неа Камени. Слизайки от лодката и след изкачване от стотина метра, всеки има възможността да надникне в гърлото на спящия вулкан - изригвал пет пъти през последните сто години.

Санторини е идеалното място и за любителите на романтиката. А Иа е и мястото, разположено на ръба на калдерата, където всяка вечер хиляди туристи от цял свят се събират, за да наблюдават най-живописния залез в Европа.


Иа е разположена в западната част на острова, където се намира и главният град Фира(Тира). В близост са селищата Фиростефани и Имеровигли. В източната страна на острова пък са Камари и Периса - най-популярните плажове. Известният Червен плаж, Белият, Черният и Плажът на влюбените са близо до Акротири - град на 3600 години, открит едва през 1967г под пластовете вулканична пепел и камъни. Има и още множество селца - Пиргос, Мегалохори и други, известни със средновековната си архитектура, многобройните винарски изби и разнообразни туристически атракции.


(следва продължение)



Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове