При мен - това си е моето място...

събота, 16 август 2008 г.

Мечти за почивка - о-в Родос и Крит



Родос




Най-големият от Додеканезките острови, разположен приблизителна на 18 км западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Известен е най-вече с Родоския колос - едно от Седемте чудеса на света.


Град Родос е разположени в най-северния край на острова, като включва антична част, която е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, и модерно търговско пристанище. На влизане в пристанището някога стоял разкрачен Родоския колос. В момента от двете страни има разположение колони с елени. Минавайки през голямата порта на крепостната стена на града, попадате на тесни калдаръмени улички. Най- посещаваните туристически обекти са Средновековната крепост на рицарите, двореца на Великия Магистър и храмовете на Атина и Аполон.


Най-предпочитани заради прекрасните пясъчни плажове и кристално чисти изумрудени води са курортите Фалираки, Линдос, Хараки, Пефкос, Архангелос, Афанду, Коскине, Ембона, Атавирос, Парадиси и Трианда.




Крит




Най-големият гръцки остров - един от 12-те административни области.


Бреговете по северното му крайбрежие са силно разчленени и за тях са характерни дълбоките заливи, а на юг е широко отворен към Средиземно море и залив Месара. Най-големият град, Ираклион, е и столицата на острова. Други важни селища са Ханя, Ретимно, Перама, Вамос, Агиос Николаос и Йерапетра. Сред най-популярните забележителности са Венецианската крепост н Ретимно и планинското дефиле Самария.


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове