При мен - това си е моето място...

вторник, 23 декември 2008 г.

10 неща, които мразим в Коледа


Че Коледа е хубав празник, хубав е. Но като всяко събитие, около което се създава известна суматоха, изисква да се спазват определени традиции и да се срещаш с някои хора, и тя си има своите негативни страни. Ето и някои от тях:
1.ПОДАРЪЦИТЕ
Много е приятно да получаваш подаръци за Коледа, нали? Но истинската драма идва, когато ти трябва да купуваш. Тогава се започва великото чудене как да не подариш на гаджето си 294-тата вратовръзка или на майка ти - 185-ия крем за бръчки. Хем не ти се иска да повториш миналогодишния си армаган, хем не можеш да измислиш нищо друго, което да си сигурна, че определената персона ще хареса. Обаче, важи и обратното. Те също обикновено ти подаряват еднакви неща, а вече имаш толкова от съответните артикули, че можеш да ги използваш за отварянето на щанд. На всичко отгоре, трябва да се усмихваш и да обясняваш колко ти харесват.
2. ПРЕЯЖДАНЕТО
Наистина глобален проблем по Коледа. Щеш, не щеш, няма бягство от обилните трапези. Тогава заетостта ти се състои в преместването от маса до маса и така, докато обиколиш цялата рода. После резултатът е ясен - закопчаваш си дънките с клещи, просната на леглото и глътнала корема, или навличаш най-широките си дрехи, убеждавайки приятелките си, че са последен моден писък. Винаги съм се чудила как уж се отпускаш само за няколко дни, а после не можеш да се пребориш с новопридобитата си станга поне два месеца. Шантава работа... Но пък не върви и да не похапнеш порядъчно по Рождество, защото домакините няма да приемат аргумента ти за преяждането и ще се обидят, ако не пробваш всичките им ястия.

3.РОДНИНИТЕ
Срещите с роднини по Коледа са едно от основните занимания. Е, ако са хубави хора, изживяването е прекрасно, но ако те са от най-симпатичните, ти се ще да заспиш зимен кън в дните около 25-ти. Особено ако са от типа, които за всеки празник имат един и същи репертоар:"Ах, колко си се разхубавила! Няма ли да се жениш скоро?" или "Ти още ли учиш? Няма ли да почнеш работа. Ето моя син..." и пр. И трябва да им се усмихваш на всичко от горе, и да си мила и внимателна, за да не нарушаваш духа на разбирателство. Честно казано, ако по Коледа ти се очертават срещи с такива персони, най-добре си организирай екскурзия извън страната и я ползвай за оправдание, за да не се срещаш с родата.
4.ТЕЛЕВИЗИЯТА
Ако някой разчита да си прекара хубава Коледа, гледайки нашенска телевизия, със сигурност ще сбърка. Най-вероятно ще проспи Рождество, тъй като по синия екран отново ще върви филма с библейски сюжет, който излъчват всяка година. В по-късните часове идва време за поредното излъчване на "Сам в къщи" - филм, чиито реплики почти всеки вече може да рецитира до пълно затъпяване. Като премине този шедьовър, идва истинската "веселба" - т. нар. "коледна програма". Изненадата обикновено се изразява в специално заснета халтурка, изпълнена с хумор в стил Къци Вапцаров.
5.ПЛАСТМАСОВА ЕЛХА
Това си има и хубавите, и лошите страни. Чудесно е, че не се унищожават иглолистните дръвчета само за да задоволим нуждата си да им се порадваме у дома за седмица-две. Е, ако все пак отсечем, трябва и да садим, и то двойно, че дори и тройно. Затова някои предпочитат пластмасовите елхички. Те са добър вариант, защото от тях не пада боклук, който трябва ежедневно да се помита. Но те имат и върли противници, които казват, че не създавали нужната атмосфера и изобщо не били красиви. Дори има някой по-крайни в мненията си, заявявайки, че да си сложиш пластмасова елха в хола е все едно да имаш найлонова пуйка за вечеря.
6.ПАДАЩА УКРАСА
Почти ням дом, в който да не се намери кой да събаря елхата или коледната украса периодично. Понякога това са малките деца, които играят и без да искат дръпват някоя гирлянда и се затрупват с борчето. Ако липсва хлапе в дома, обикновено налице са домашните любимци, които също доста успешно се справят с задачата да повалят елхата и украсата на почивки. След поредния суплекс на дръвчето от страна на песа или котарака се оказва, че не е останала нито една здрава играчка. Да не говорим, ако пък се случи по-сериозен инцидент с детето или животинката - ходи търси доктори по празниците.
7.МАГАЗИНИТЕ
Около празниците много от магазините са затворени. Тъкмо ти е останало време от работа и си мислиш как ще закупиш всичко необходимо, и се натъкваш на безброй бележки с идентичен надпис:" Магазинът ще работи на 03.01.2009". Ако си оставила подаръците за последния момент, спукана ти е работата. Единствените, които работят със сигурност, ще са магазините за хранителни стоки. Но може ли да подариш на гаджето пакетче солети или замръзен грах?!
8.ЦЕНИТЕ
А което е още по-прекрасно и вероятно само в нашата мила родина може да се похвали с него . Вместо цените по Коледа да падат, те скачат до небето.Нали българските търговци са си хитреци, гледат да ти преметнат, защото всеки развързва кесията си по празниците. Всеки забелязва, че цените са надути невероятно много, но си казва "какво пък, Коледа е веднъж в годината" и си купува. А търгашът, доволен от далаверата, доволно потрива ръце и гледа, ако може да те метне и с още нещо - я в грамажа, я с нещо друго.
9. ФАЛИТ
Коледа е много хубав празник и всеки хвърля огромни средства за подготовката на дома, храна, подаръци... Обикновено радостните трепети траят само през периода на празниците, но след това идва истинският шок. Като отмине еуфорията от ошава, постните сарми и виното и човек си направи скромна рекапитулация, веднага го обземат не дотам възвишени мисли. Започва се провеждането на микроразследване в домашни условия къде са потънали парите, което не подобрява благосъстоянието на фамилията, разбира се. Но пък води до скандали. Е, парите няма как да бъдат върнати, но изходът от положението е ясен- затягане на коланите в следващите месец-два.
10. БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ
Ако има пиков период, в който изведнъж всички се замислят за благотворителност, то това е Коледа. Ей така, изведнъж стават добри, защото в този период от годината ставали чудеса... Естествено, има и хора, които наистина са загрижени да помогнат на нуждаещите се, но те обикновено не се изтъкват, а и не правят благотворителни акции само по Реждество Христово, а през цялата година. Всеобщата негативна нагласа срещу подобни милосърдни проявления не е случайна, а е продиктувана от това, че повечето хора го правят по празниците, когато няма много новини и всякакви такива мероприятия неизменно влизат в предаванията и репортажите в медиите. Т.е. хората не искат толкова да помагат, колкото да си направят PR.

из дебрите на пресата


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове