При мен - това си е моето място...

неделя, 16 ноември 2008 г.

Мистър Питър Пан


Синдромът "Питър Пан" или търсенето на мис Съвършенство.
Имаш сериозна връзка от няколко месеца или година . Усещаш, че това е подходящият човек. Биологичният ти часовник вече тиктака, а ти си готова да станеш майка, но тай не предприема нищо...
Решаваш да поговорите и... той изпада в истерия.

Оказва се, че твоят Подходящ не е готов за семеен живот. Харесва те, но иска всичко да продължи по стария начин, като досега. Прави го, защото спада към онези мъже, за които психолозите казват, че са в плен на синдрома "Питър Пан". Въпросът за семейството и намирането на човек, с когото да свие семейно гнездо, не го интересуват. Той иска да е независим, свободен, да си има своя "бърлога". За него не съществува реална идеална партньорка. Независимо с каква жена е, винаги ще мисли, че още не е срещнал Съвършената. Затова и раздялата с поредната любов не го огорчава, не го кара да страда безутешно. Тъкмо напротив - той се втурва напред със съзнанието, че ето сега ще срещне нея - мис Съвършенство. И така, съсредоточен в постоянно търсене, на мъжът Питър Пан не му се налага да порасне. За него остава чужда мисълта за носене на отговорност, за семейство и деца.
Причините за подобно поведение при мъжете трябва да се търсят в тяхното детство, казват психолозите. Вероятно твоя Питър Пан е имал съвършена майка ( или поне така си е мислил той), която и сега му служи за пример как трябва да изглежда жената до него. Имаш ли шанс ти при тези обстоятелства?
Първо, не трябва да забравяш, че никой не е в състояние да промени партньора си. Да, той ще коригира поведението си, за да не те дразни и за да постигне компромис в отношенията ви, но няма да се промени вътрешно.
И все пак, ако обичаш своя Питър Пан, си струва да изпиташ да се превърнеш н неговата мис Съвършенство. Добрата новина е, че той не е женкар, за него не е важна бройката на партньорките. Той е искрен като казва, че търси идеалната жена, просто не осъзнава, че тя не съществува. В един хубав миг обаче осъзнаването е възможно. Защото приятелите му ще се задомят, ще поразредят броя на срещите, ще започнат да водят жените и децата си на пикниците и Питър Пан ще се запита какво се случва с живота му. Ако държиш на него и си убедена, че това е Той, трябва да бъдеш активната страна. Това е моментът на неговото съзряване и порастване. За съжаление никой не знае кога настъпва - на 30, 40 ири 50... Според статистиката около 50% от мъжете със синдрома на "Питър Пан" се разделят с момчешките си идеали между 40-те и 50-те години. И тогава те се превръщат в идеални съпрузи и бащи. Безпокойството от безполезния живот, който води, и страхът от бъдещето карат мъжът Питър Пан да се прости с търсенето на идеалната партньорка и да се обрече на брачен живот. той осъзнава, че в живота на порасналите момчета има не само отговорности, но и много радост и щастие... Но ще имаш ли търпение да дочакаш този момент на съзряване? Готова ли си няколко години да бъдеш неговата най-близка довереница, приятелка, с която да обсъжда всичко, дори жените, които се появяват в полезрението му?
Ако отговорът ти е "да", пожелавам ти късмет. Чакането и усилията си струват, защото мъжът Питър Пан иначе е невероятно нежен, мил, чувствителен. И може да бъде до теб до края на живота ти. Просто забрави за ревността, кризите на любовта, постоянното натякване за изтичащото време, за биологичния ти часовник... Бъди неговата мис Съвършенство!
А ако не си готова, просто продължи и си дай шанс с някой друг!


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове