При мен - това си е моето място...

неделя, 12 октомври 2008 г.

Упражнения за стимулиране на работата на мозъка

Всеки ден се чувстваш все по- изморен, ежедневните задачи в офиса ти костват много усилия, трудно се съсредоточаваш ...
Как да се справиш със симптомите, ами чрез гимнастика на мозъка, която е много проста и в същото време невероятно ефикасна.

1. Нова среда.
Иди на място, което не си посещавала никога. Това може да е парк, непознат квартал или нов магазин в съседен район.

2. Нови аромати.
Купи шишенца с ароматни масла или ароматизирани предмети. Всяка сутрин, веднага след като се събудиш, вдъхвай новото ухание - това ще ти подпомогне да разбудиш мозъка си.

3. Затворени очи.
Вечер не пали лампите вкъщи - опитай да се движиш по памет. Това упражнение ще повиши вниманието и ще подобри концентрацията ти. Може и да взимаш душ със затворени очи. Когато не виждаш нищо, рязко се активират останалите органи за възприятие.

4. Смяна на работещата ръка.
Мий зъбите си не с водещата ръка, а с тази, която е по-малко активна: ако го правиш обичайно с дясната ръка, смени я с лявата.

5. Нов гардероб.
Носи различни дрехи. Учените са доказали, че в зависимост от облеклото се променят не само усещанията, но и мислите.

6. Брайлово писмо и езикът на жестовете.
Да усвоиш брайловата азбука е трудно, но способността да четеш и разговаряш с ръце развива невероятно усещанията. За езика на жестовете е достатъчно да научиш стандартните фрази на общуването като поздрав, прости въпроси и отговори.

7. Нов път.
Ходи на работа или на пазар по нов, непознат път. Дори и разстоянието да е по-дълго, няма нищо страшно. Това ще окаже положително въздействие не само на мозъка, но и на фигурата ти.

8. Увереност в себе си.
Бъди уверена в собствените си сили. Дори и да ти предлагат работа, за която не си сигурна, че ще се справиш, приеми я. Мозъкът бързо се активира, когато не си наясно какво точно те очаква.

9. Нестандартните отговори.
Отговаряй на стандартните въпроси нестандартно. Дори на въпроса "Как си?" можеш да отговориш с десетки различни фрази - откажи се от стереотипите.

10. Монети.
Научи се да различаваш монетите с различна стойност само с пръсти. Можеш да правиш упражнението, когато чакаш например на опашка. Времето минава бързо, а придобитото умение активизира тактилните усещания.

11. Нови теми.
Избирай списания и вестници, на които обикновено не обръщаш внимание. Например, ако имаш интереси в модата, си купи списание за икономика. Така ще откриеш много нови, неподозирани способности в себе си.

12. Телевизор без звук.
Изключи звука на телевизора и, гледайки изображението си, се опитай да възпроизведеш думите. Ако изпълняваш упражнението с приятели, ще се получи доста смешна и интересна игра.

13. Разнообразна почивка.
Ако обикновено отдъхваш край морето, организирай поне един уикенд в планината.

14. Ново темпо.
Ако обичайно правиш всичко бавно, опитай се да ускориш темпото два пъти. Обратното, ако не можеш да изкараш и пет минути на едно място, застави се да действаш бавно. Това упражнение изисква висока концентрация.

15. Шеги.
Да запомниш и разказваш нови вицове е особено полезно за мозъка. Това не само стимулира умствената активност, но и развива способността да се мисли креативно.

Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове