При мен - това си е моето място...

понеделник, 29 септември 2008 г.

Нелоялна конкуренция

Изпадането в смесена зависимост е опасно и травмиращо, затова с наркотиците и алкохола или внимателно, или никак. Сексът също е наркотик, при това не е от най-леките, както някои се опитват да го изкарват. Други веднага ще попитат: "Какво?! Кога едно от най-полезните за човечеството неща стана толкова вредно?!" Ми не знам, и аз не съм на себе си. Но факта си е факт.
Ефектът и от наркотиците, и от секса зависи от едно и също нещо: от качеството и количеството, от моментното състояние е и очакванията на консуматора. В повечето случай пушенето на трева води до повишаване на настроението, самочувствието и комуникативността.
Нима със секса не е така? При употребата и на двете могат да възникнат признаци на параноя, халюцинации и паника.
Ефектът от секса дори е по-непредвидим, и то в голяма амплитуда.
Никакво спокойствие по въпроса. Все едно че бъркаш в торбата на скрабъла - никога не знаеш какво ще изтеглиш. В нормални количества сексът създава чувство за спокойствие и наслада, за прилив на топлина и облекчаване на стреса - досущ като опиатите. В други случаи предизвиква еуфория, повишено настроение, свръх активност и работоспособност - като амфетамините и кокаина. Вземеш ли си дозата в някой клуб или на частно парти резултатът е неудържимо и щастливо пърхане с криле, точно като при екстазито. Ами този секс, след който цветовете имат вкус, звуците - цвет и направо се чувстваш като пътешественик в друга реалност? Какво, още ли не вярваш, че сексът си е дрога? Добре. Има и още. Страничните ефекти, съпътстващи редовната употреба и на секс, и на наркотици, също си приличат: хроничното изтощение, параноята и не рядко агресия. Прекаляването предизвиква отслабване на паметта и заплаха от хепатит, за СПИН да не говоря.
Липсата на секс пък води до слабо неразположение и понякога тревожност, болки в стомаха, безсъние, депресия, загуба или плашещо покачване на апетита, апатия, случва се чак да не ти се живее.
Организмът на сексуално активния човек привиква до такава степен със секса, че му се налага да прибягва към него с позволени и непозволени средства, само и само да постигне желаното състояние на еуфория и облекчение.
Абстиненцията е жестока. Развиваш склонност не толкова да увеличаваш дозата, колкото да сменяш компанията, което повишава и риска от участие в незащитен сексуален контакт. Това нещо да ти напомня?
Най-фатално, в някои случаи дори смъртоносно, се оказва съчетанието секс и любов. Защото любовта си остава най-силният наркотик.
Който я владее, по-добре да разчита на нея.

(Светла Ненова)


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове