При мен - това си е моето място...

неделя, 22 февруари 2009 г.

Разходка до Париж - ІІ част

Ако някой си мисли, че за няколко часа може да обиколи всички забележителности в Париж, жестоко се лъже.
След като се възхитихме на архитектурното майсторство и величието на Нотър Дам поехме по десният брят на река Сена в посока към извисяващата се към небето Айфелова кула.
Голямо впечателение ни направиха туристическите корабчета, които срещу скромната сума от 1 евро те разхождат по Сена или ти предлагат да се възползваш от обяд и разходка.
По крайбрежието на река са разположени малки сергии, където се продават картини и картички във всевъзможни размери, магнитчета за храдилник с фърмата на всички забележителности, ключодържатели във формата на Айлфеловата кула и други подобни.
Тук за съжаление не можеш да се пазариш като в Египет, но за една сравнително скромна сума, можеш да се сдобиеш с оригинален спомен от престоя ти във френската столица.
По протежението на двата бряга на Сена са разположени голяма част от музейте и културните забележителности, като се започне от Лувъра, музей Д`Орсей, където може да се разгледат творбите на редица импресионисти. Най-интересното е, че музеят е разположен в сградата на старата централна гара на града. Много впечетляващ е и мостът "Трокадеро" със позлатените си статуи кацнали на четирите му края./>
За да достигнеш до самата Айфелова кула е необходимо да се въоръжеш с много търпени е и сили, ако все пак си решил да направиш нашият пешеходен пробег.
Самата кула е разположена в средата на парк, като в основата на четирите й "крака" има бутки, от където можеш да си закупиш билети за различните й нива. За да се качиш пеш до 2-ро ниво е необходимо да се разделиш с приличната сума от 4 евро, и да се справиш със 688 стъпала. Някой би казал, какво толкова на Шипка са 1000, но тук трябва да се отбележи и факта, че стълбите са тесни и се вият около самата конструкция, а вятъра през този сезон на годината си прави среща със събратята си точно в тази част на града. Но пък е здравословно и това е част от изживяването.
На първото ниво се намира леден бар и ледени скулптури, където освен да си починеш може и да се сдобиеш с чаша горещо кафе.
От първото ниво се насочваш към второто , което както споменах се намира на заветното разстояние от 688 стъпала над земята. От там гледката, която се разкрива е феноменална. Виждаш като на длан целият Париж, хълмът Мон Парнас с катедралата Сак Рекьор, Лувърът, градините на Тюилери, Триумфалана арка, площад Конкорд и прочие.
За това каква еуфория те обзема не е необходимо да обяснявам...Просто ти се ще да си птица

Следва продължение


Няма коментари:

Истината за нещата ...

Когато крилата са уморени, когато мeчтите не са покорени, когато слънцето в тебе залязва и усмивка не се забелязва. Когато ръцете останат празни, а стъпките са били напразни, когато огънят стане жарава, когато живота на смърт става. Тогава и само тогава разбираш, че в живота, любовта си заслужава..

Моят списък с блогове